Accessos directes:


Cobertura mòbil

Notícies


TELECOMUNICACIONS

El Govern celebra que l'APP "Cobertura Mòbil" ha estat nominada per la final mundial dels premis "World Summit Awards"

Aquest premi estableix vuit categories, però només un projecte per categoria i país pot participar en la final mundial, prèvia proposta d'un expert
 
El Govern de la Generalitat ha celebrat amb gran satisfacció el fet que l’APP “Cobertura Mòbil”, impulsada fa un any pel propi Govern i donada a conèixer en el transcurs del Mobile World Congress 2015, hagi estat nominada com a finalista als premis mundials "World Summit Awards".
 
“Cobertura mòbil” és finalista a nivell nacional en la categoria de Govern i empoderament del ciutadà en tecnologia (smartcitizen).
 
L'aplicació “Cobertura Mòbil” és un projecte col·laboratiu de la Generalitat de Catalunya, que permet crear un mapa de l'estat de les xarxes de telefonia mòbil del país. El mapa s’elabora amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils, que esdevenen així partícips d’una iniciativa que permet millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania. A partir de les dades enviades pels dispositius mòbils dels usuaris, “Cobertura Mòbil” aporta informació contínua de l’estat de cobertura en funció de la ubicació.
 
Aquesta APP converteix, per tant, els ciutadans i ciutadanes en actors i actius. Suma sinergies, i estableix un grau de comunicació i col·laboració màxim entre Govern-ciutadà-tecnologia.
 
A finals d'aquest any 2016 es donaran a conèixer els premiats, però la nominació de l’APP “Cobertura Mòbil” és per si una gran notícia, que evidencia la qualitat de les TIC al nostre país i el seu paper prioritari en l’acció del Govern.
 


TELECOMUNICACIONS

L'aplicació Cobertura Mòbil, guardonada amb el Premi CNIS 2015 com a millor iniciativa de col·laboració público-privada

  • El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, va recollir el premi, que és un reconeixement a la Generalitat de Catalunya pel caràcter innovador d’un projecte que permetrà crear un mapa de l'estat de les xarxes de telefonia mòbil del país amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils
 
L’aplicació Cobertura Mòbil impulsada per la Generalitat de Catalunya ha estat distingida amb el guardó a la millor proposta de col·laboració público-privada de l’any pel Congreso Nacional de Innovación y Servicios públicos (CNIS), un congrés referent del sector públic que, sota el lema “Gestionando el cambio, aplicando soluciones”, va tancar ahir la seva cinquena edició a Madrid amb el lliurament dels Premis CNIS 2015.
 
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Jordi Puigneró, va recollir el premi, que és un reconeixement a la Generalitat de Catalunya pel caràcter innovador i participatiu d’una aplicació promoguda per una administració pública que permetrà crear un mapa de l'estat de les xarxes de telefonia mòbil del país amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils.
 
L’aplicació Cobertura Mòbil, que es va presentar públicament durant la darrera edició del Mobile World Congress, és un projecte col·laboratiu que es nodreix de la participació ciutadana per generar un mapa en temps real de la cobertura de totes les xarxes de telefonia mòbil del país i identificar així els punts que necessiten millorar la seva cobertura al territori. Aquest projecte forma part de l'estratègia smartCAT en la línia de la governança participativa, i posa en mans de la ciutadania un instrument per millorar un servei bàsic d'aquest segle XXI: la connectivitat.
Tot i aquest balanç, “molt positiu”, el secretari per a la Governança de les TIC ha volgut recordar que “com més ciutadans participin en el projecte més acurada i precisa serà la fotografia de la cobertura de les xarxes de telefonia mòbil del país”, per la qual cosa ha animat la ciutadania a continuar col·laborant-hi.
 
El mapa s’elabora de forma col·laborativa gràcies als usuaris que s’han descarregat i instal·lat voluntàriament l’aplicació Cobertura Mòbil i que, a mesura que es desplacen, enregistren automàticament i anònimament les dades de cobertura, que s’envien a un servidor.
 
Així, l’aplicació Cobertura Mòbil envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura, el nivell de senyal, la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena, el nom de la companyia telefònica de l’usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura, com ara si s’està a cobert o descobert, en moviment o aturat.
 
L’agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, que són tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils i en web (coberturamobil.gencat.cat). El mapa permet fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l’usuari i el mapa complet amb totes les mesures generades pels participants en la iniciativa./div>
 
Aquest mapa, doncs, permetrà conèixer l’estat de les xarxes de telefonia mòbil a tot el país i, per tant, localitzar de forma acurada aquelles àrees o punts que necessiten actuacions o millores.
 
Com més gent hi participi més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura. Participar en aquest projecte col·lectiu ajuda, a més, a millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l’accés als serveis d’emergències (112) des de tots els indrets del país.
 TELECOMUNICACIONS

L'aplicació 'Cobertura Mòbil' es consolida com a eina de millora del servei de telefonia mòbil al país amb més de 6.000 descàrregues i 5,5 milions de punts mesurats

  • El secretari per a la Governança de les TIC, Jordi Puigneró, fa balanç del primer any de posada en servei d’aquest projecte col·laboratiu i en presenta les noves funcionalitats en el marc del MWC 2016
  • Puigneró també ha presentat avui un conveni amb la City Protocol Society que permetrà que la Generalitat lideri la definició de l’estàndard mundial de ciutat connectada a Catalunya
Amb més de 5,5 milions de punts mesurats i 6.000 descàrregues, l’aplicació Cobertura Mòbil que la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de la ciutadania ara fa un any “ha assolit els objectius inicials pels quals es va crear i s’ha confirmat com un instrument al servei de ciutadania, administració i empreses per millorar la cobertura de telefonia mòbil a Catalunya”. Així ho ha explicat avui el secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Comunicació i la Informació, Jordi Puigneró, que ha fet balanç del primer any de posada en servei d’aquesta aplicació i n’ha presentat les noves funcionalitats en el marc de l’onzena edició del Mobile World Congress (MWC), que se celebra aquests dies a Fira de Barcelona Gran Via.
 
Precisament, el MWC de l’any passat va ser on es va presentar aquest projecte participatiu emmarcat en l’estratègia SmartCAT del Govern català, que permet crear, amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils que es descarreguen l’aplicació, un mapa real de la cobertura de la xarxa de telefonia mòbil del país.
 
Segons ha explicat Jordi Puigneró, en aquest primer any de funcionament, “s’ha aconseguit mesurar la cobertura d’espais on fins ara no s’havia pogut arribar amb els recursos de què disposàvem, i s’ha obtingut una valuosa informació per poder prendre millors decisions per millorar la cobertura mòbil al nostre país”. Com a exemple d’això, el secretari Puigneró ha posat les 20 actuacions fetes per l’operadora Vodafone durant aquest any, repartides per tot el territori català, per millorar el servei de telefonia mòbil en punts que presentaven deficiències.
 
Tot i aquest balanç, “molt positiu”, el secretari per a la Governança de les TIC ha volgut recordar que “com més ciutadans participin en el projecte més acurada i precisa serà la fotografia de la cobertura de les xarxes de telefonia mòbil del país”, per la qual cosa ha animat la ciutadania a continuar col·laborant-hi.
 
L’acte d’avui també ha servit per presentar les noves funcionalitats de l’aplicació, que a més de mesurar la cobertura segons la companyia operadora, la tecnologia de connexió emprada i la ubicació, així com el nivell de senyal, permetrà fer mesures de la velocitat de connexió, entre d’altres. La nova versió de l’aplicació estarà disponible en els propers dies al mercat d’aplicacions Google Play, i les seves noves funcionalitats es podran consultar al web coberturamobil.gencat.cat, on també s’hi poden trobar els mapes de cobertura resultants de les mesures i tota la resta d’informació de l’aplicació i el projecte.
 
Cobertura Mòbil és un projecte que va més enllà d’una aplicació per mesurar la cobertura, ja que forma part de les actuacions de l’estratègia SmartCAT en la línia de l’smartcitizen, que empoderen el ciutadà com a sensor i alhora protagonista actiu en la millora de serveis de tot tipus, com ara la sanitat, la seguretat o la mobilitat.
 
La Generalitat, protagonista en la definició de l’estàndard mundial de smart city a Catalunya
 
També emmarcat en l’estratègia SmartCAT del Govern català, que ha de convertir Catalunya en una smart region de referència internacional, la Generalitat, a través de la Secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, ha signat un conveni de col·laboració amb la City Protocol Society per impulsar el lideratge de la definició de l’estàndard de smart city al país.
 
Segons ha explicat el secretari Jordi Puigneró en la presentació d’aquest conveni, també en el marc del MWC 2016, “Catalunya compta amb una estratègia smart per estendre el concepte de smart city a tot el país, i ara fa un pas més en aquets sentit, dotant-se d’un instrument per impulsar el desenvolupament de solucions innovadores i aplicar tecnologies digitals per a la sostenibilitat urbana”.
 
La City Protocol Society és una associació privada formada per governs i entitats públiques i empreses i institucions privades que s’ha erigit com a líder en la definició de l’estàndard de ciutat connectada. Amb aquest conveni, la Generalitat de Catalunya es posiciona com a líder en el capítol català d’aquesta institució i, per tant de la definició de l’estàndard mundial de ciutat i societat connectada a Catalunya.TELECOMUNICACIONS

Neix l'aplicació Cobertura Mòbil, projecte col·laboratiu de la Generalitat que permetrà crear un mapa de l'estat de les xarxes de telefonia mòbil del país

·        El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat la nova aplicació en el marc del Mobile World Congress 2015
 
·        El mapa s’elabora amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils, que esdevenen així partícips d’una iniciativa que permet millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania
 
·        A partir de les dades enviades pels dispositius mòbils dels usuaris que es descarreguin l’aplicació, Cobertura Mòbil aportarà informació contínua de l’estat de cobertura en funció de la seva ubicació
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha presentat aquesta tarda, a l’Estand Catalonia de la Generalitat de Catalunya al Mobile World Congress 2015, la nova aplicació Cobertura Mòbil, un projecte participatiu que permetrà crear, amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils, un mapa de la cobertura de la xarxa de telefonia mòbil del país. El conseller ha indicat que "si volem ser un país intel·ligent necessitem un bon nivell de servei de les infraestructures que ho fan possible, i per això, hem d'esprémer la imaginació i posar en tensió els operadors amb instruments com aquesta aplicació".
 
Desenvolupada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, Cobertura Mòbil és un projecte col·laboratiu que es nodreix de la participació ciutadana per generar un mapa en temps real de la cobertura de totes les xarxes de telefonia mòbil del país i identificar així els punts que necessiten millorar la seva cobertura al territori. Puig ha ressltat que "la cobertura mòbil és un instrument per, entre tots, aconseguir un bon servei arreu del territori d'aquesta tecnologia que està transformant el model relació social, cultural i econòmica".
 
En aquest sentit, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha explicat que "avui presentem un altre projecte que forma part de l'estratègia smartcat i que encaixa de ple en el concepte de governança participativa, perquè posa en mans del ciutadà un instrument que ha d'ajudar a millorar un servei bàsic d'aquest segle XXI". "Ha de ser un instrument que beneficiï ciutadans, govern i empreses, però també les operadores. En definitiva, és un instrument en benefici de tot el país", ha reblat.

El mapa s’elabora de forma col·laborativa gràcies als usuaris que s’han descarregat i instal·lat voluntàriament l’aplicació Cobertura Mòbil i que, a mesura que es desplacen, enregistren automàticament i anònimament les dades de cobertura, que s’envien a un servidor.
 
Així, l’aplicació Cobertura Mòbil envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura, el nivell de senyal, la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena, el nom de la companyia telefònica de l’usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura, com ara si s’està a cobert o descobert, en moviment o aturat.
 
L’agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, que són tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils i en web (coberturamobil.gencat.cat). El mapa permet fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l’usuari i el mapa complet amb totes les mesures generades pels participants en la iniciativa.
 
Aquest mapa, doncs, permetrà conèixer l’estat de les xarxes de telefonia mòbil a tot el país i, per tant, localitzar de forma acurada aquelles àrees o punts que necessiten actuacions o millores.
 
Així, com més gent hi participi més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura. Participar en aquest projecte col·lectiu ajuda, a més, a millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l’accés als serveis d’emergències (112) des de tots els indrets del país.Departament/s